Šta je pankreas?
Pankreas ili gušterača je žlezda koja se nalazi u centralnom delu stomaka i zbog toga dolazi u kontakt sa velikom većinom organa abdomena.
Za šta je pankreas zadužen u našem organizmu?
On reguliše lučenje digestivnih enzima u tanko crevo kako bi se proces varenja hrane odvijao nesmetano. Pored toga, oslobađa insulin i glukagon u naš krvotok. Ovi hormoni pomažu telu da vrši kontrolu i održava balans korišćenja hrane za pretvaranje u energiju. Kada digestivni enzimi počnu da rade pre nego što ih pankreas oslobodi, dolazi do oštećenja pankreasa.
Upala
Upala pankreasa ili pankreatitis je često oboljenje na našim prostorima.
U velikom broju slučajeva uzrok upale leži u upali žučne kese i prisustvu kamenaca u žučnoj kesi ili žučnim putevima, a drugih 40% se vezuje za preveliku upotrebu alkohola.
Zbog svog položaja, ali i komplikovane anatomije i vaskularizacije, operacije na pankreasu spadaju u najteže i najveće operacije abdominalne hirurgije.
Najčešće indikacije za operativno lečenje su :
Akutni ili hronični pankreatitis
Upala pankreasa (gušterače) nastaje kada se enzimi (lipaza i amilaza) koje on luči aktiviraju u samom pankreasu umesto da iz njega izlaze neaktivni do dvanaetopalačnog creva. Ta pojava
dovodi do oštećenja tkiva, što opet rezultira upalom. Ukoliko do upale dođe naglo radi se o akutnom pankreatitisu, dok dugotrajna upala predstavlja hronični pankreatitis. Zapaljenje može da zahvati ceo pankreas ili samo jedan njegov deo. Pankreatitis je oboljenje koje može da bude vrlo opasno i jako je važno pravovremeno odreagovati i prepoznati prve simptome kako biste se na vreme javili hirurgu radi daljeg lečenja.
Ishod lečenja često zavisi od stanja organizma, stepena oštećenja i drugih bolesti koje pacijent ima. Kod oko 10% pacijenata sa akutnim pankreatitisom razvije se hronični pankreatitis. Nelečen hronični pankreatitis može da bude uzrok pojave karcinoma pankreasa.
Kao učestala komplikacija kod upale pojavljuju se ciste na mestima oštećenog tkiva, zatim šećerna bolest, apsces pankreasa i oštećenja jetre.
Simptomi
Najčešći simptomi upale pankreasa su bol u stomaku koji može biti trenutni ili stalni, a širi se prema leđima i ispod desne lopatice. Bol postaje izraženiji kada pacijent leži na leđima i neposredno nakon jela ili nakon konzumiranja alkohola. Taj bol može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana.
To su još i mučnina povraćanje, drhtavica, visoka telesna temperatura, osetljivost stomaka na dodir, žutica, preznojavanje i otečen stomak. Sa upalom pankreasa se ponekad može povezati i gubitak telesne težine, ubrzan rad srca, bledilo, problemi sa pražnjenjem stolice, modrice i krvarenje u koži koji nisu mehanički izazvani.
Smatra se da genetika igra značajnu ulogu u pojavi pankreatitisa, a među faktorima rizika se ističu još i pušenje, konzumiranje alkohola, kamen u žučnoj kesi i žučnim putevima, cistična fibroza i prethodne operacije u abdomenu.
Dijagnostika pankreatitisa
Potrebno je obaviti specijalistički pregled, zatim lekar upućuje pacijenta da uradi laboratorijske analize: kompletnu krvnu sliku, analizu urina, enzime pankreasa i parametre funkcije jetre i bubrega. Zatim će hirurg savetovati pacijentu da u kratkom vremenskom periodu uradi ultrazvuk abdomena ,CT abdomena, kako bi bio potpuno sigurnan u dijagnozu.
Lečenje pankreatitisa
U zavisnosti od stepena razvoja bolesti lečenje može biti operativno i uz pomoć lekova i prekidom ishrane na usta, prelaskom na unos hranljivih materija i tečnosti venskim putem.Na operaciju pankreasa ili žučne kese i žučnih puteva, ukoliko se utvrdi prisustvo kamenčića, ne treba čekati. Hirurškom lečenju se pristupa ako lekarski tim proceni da postoje pojave koje je moguće hirurški odstraniti i tako sprečiti pojavu hroničnog pankreatitisa i teških komplikacija.
Prevencija
Zdrava ishrana, vežbanje i izbegavanje pušenja mogu pomoći u sprečavanju raka pankreasa i mnogih drugih bolesti. Ne postoji specifičan način za sprečavanje bolesti pankreasa. Međutim, izbegavanje određenih aktivnosti može umanjiti rizik:
- prestanak pušenja
- održavanje zdrave težine
- vežbanje
- jesti puno voća, povrća i integralnih žitarica
- konzumiranje manje crvenog mesa
O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.